Rustet for ekstremvær

Rustet for ekstremvær

Norge er kjent for sitt vakre landskap og unike klima, men klimaet kan også by på betydelige utfordringer, spesielt når det gjelder bygg og konstruksjon. Ekstremvær - inkludert kraftig vind, snø, is og regn - setter norske bygninger på prøve. Fasaden som den ytterste beskyttelsen mot naturens elementer, er spesielt utsatt.

🌪️ Kraftige vindkast kan forårsake strukturelle skader på fasaden og føre til at komponenter løsner eller blåses bort. Vestlandet og kystnære områder er spesielt utsatt for slike værhendelser.

🌧️ Langvarig regn og fuktighet kan trenge gjennom sprekker og dårlig monterte fasader, noe som kan føre til vannskader, muggvekst og forringelse av byggematerialer.

❄️ I noen områder kan store snømengder og is føre til tung belastning på byggekonstruksjoner, og isdannelse kan også forårsake skade på fasadeoverflaten gjennom fryse- og tine-sykluser.

 

De klimatiske utfordringene krever nøye vurdering før valg av fasade. 

Fasaden må kunne tåle ulike værforhold. I Norge brukes ofte materialer som tre, metall, murstein og komposittmaterialer. Hvert av disse materialene har sine fordeler og ulemper når det gjelder holdbarhet, isolasjon og værtoleranse.

🪵 Behandlet tre har en naturlig estetikk og kan være svært tilpasningsdyktig, men det må være riktig vedlikeholdt for å unngå fukt- og sopp- problemer.

🏢 Metallplater er slitesterke og enkle å vedlikeholde, men kan være utsatt for korrosjon i maritime miljøer.

🏛️ Murstein og betong er solide og resistente mot vind og fuktighet, men kan være kostbare og tungvinte å installere.

🏙️ Komposittmaterialer er ofte laget av en blanding av plast og fiber, disse kan være værbestandige og enkle å vedlikeholde. 

En spesielt robust løsning for fasadekledning i slikt klima er fasadeplater i aluminiumkompositt. Disse platene består av en komposittkjerne og et lag med aluminium på hver side. Denne komposisjonen gir plater som er både lette i vekt og samtidig sterke og robuste.

Vi i Ytre Fasade har i tillegg valgt den beste aluminiumskvaliteten som gir ytterligere god beskyttelse i maritime miljøer. 

Aluminiumkompositt er særlig godt egnet for det norske klimaet på grunn av flere sentrale egenskaper:

Vær: Tåler kraftig vind og regn, samt store temperatursvingninger

UV-bestandig: Platene vil ikke falme i solen

Holdbarhet: Vil ikke sprekke og er svært slagfaste

Vekt: Lav vekt gir enkel montering

Estetikk: Stort utvalg farger og overflater

Miljøvennlig: 100% resirkulerbart.

Kombinasjonen av disse egenskapene gjør aluminiumkompositt til et svært solid, holdbart og værbestandig fasademateriale som klarer seg godt i ekstreme norske værforhold.

I sum presenterer ekstremvær betydelige utfordringer for fasadekledningen på norske bygg, men med riktig materialvalg, konstruktive løsninger, dyktig installasjon og regelmessig vedlikehold kan disse utfordringene håndteres på en måte som sikrer at bygningene forblir trygge og funksjonelle i generasjoner fremover.