Aluminium - det "grønne" metallet

Aluminium - det "grønne" metallet

Aluminium er et av de mest bærekraftige og miljøvennlige materialene på byggmarkedet. Aluminiumprodukter har et bredt bruksområde, god holdbarhet og lang levetid. Det finnes gode resirkuleringssystemer, og selve råmaterialet er gjenbrukbart og kan brukes om og om igjen.

10 viktige fakta om Aluminium 

Kilde: Norsk Hydro

1. Aluminium er over alt

De overlegne egenskapene til aluminium gjør at der er anvendelig for hundrevis av dagligvarer. Det finnes i alt rundt oss, i bilene vi kjører, teknologien vi bruker (PC og mobiler) og bygningene i byene våre for å nevne noe. 

2. Aluminium er et at de letteste metallene

Aluminium er lav på vekt som gjør at det er enkelt å håndtere, noe som er en stor fordel for de som jobber på byggeplasser og fabrikker. Samtidig reduserer materialets vekt energiforbruket under transport. 

3. Aluminium kan lett formes

Dens evne til å bli formet, bøyd og perforert gir arkitekter, designere og ingeniører uendelige muligheter til å lage akkurat det de ser for seg. Aluminium blir legert for å forbedre metallets egenskaper for spesifikke konstruksjoner og komponenter der lettvekt eller korrosjonsbestandighet er viktig. 

4. Aluminium har høy korrosjonsbestandighet

Aluminium er ekstremt holdbart i nøytrale og litt sure omgivelser, noe som gjør materialet godt rustet når det utsettes for aggressive kjemikalier, samtidig som det yter mye bedre enn andre metaller når det kommer i kontakt med maursyre eller ammoniakk (som kjølemiddel).

5. Aluminium er sterkere enn du skulle tro

Et materiale som er lett og formbart kan ikke være sterkt, ikke sant? Aluminium kan faktisk være nesten, om ikke like sterkt, som stål, avhengig av legering, behandlingsteknikk og produktdesign. Siden aluminium har omtrent en tredjedel av stålets vekt, kan komponenter gjøres tykkere og sterkere samtidig som de reduserer vekten sammenlignet med andre materialer.

6. Aluminium har høy ledningsevne

Aluminiums evne til å fungere som en utmerket leder av varme og elektrisitet åpner en verden av muligheter i flere bransjer, som for eksempel elbilindustrien og offshore. Aluminium er ideelt for høyspenningsapplikasjoner siden det ikke har evnen til å samle en magnetisk ladning. 

7. Aluminium kan ha forskjellig utseende

De fleste forbinder aluminium med det enkle, sølvfargede utseendet, og er kanskje ikke klar over at materialet kan formes til en rekke forskjellige uttrykk. Overflatebehandling inkluderer en rekke teknikker som kan regulere og forbedre finishen til aluminium, noe som gir flere fordeler til de som ønsker å bruke aluminium i prosjektene sine og samtidig endre utseendet. Aluminium kan for eksempel farges i et nær uendelig utvalg farger, og anodisering skaper en smussavvisende overflate og forbedrer korrosjonsbestandighet.

8. Aluminium gir utmerket energiabsorbering

Som nevnt er aluminium en tredjedel så tett som stål, noe som betyr at du kan ha tre ganger tykkelsen før du har samme vekt som stål. Aluminiumets evne til å absorbere energi er også ideell for andre sikkerhetsformål, for eksempel brann- og eksplosjonsmotstand, skuddsikring og systemer for innbruddssikring.

9. Aluminium er uendelig resirkulerbart uten tap av kvalitet

Resirkulering av aluminium sparer omtrent 100 tonn CO2-ekvivalenter hvert år, da det kun trenger fem prosent av energien som kreves for å produsere aluminium fra råmaterialet. Aluminium er det perfekte materialet for en sirkulær økonomi på grunn av høy holdbarhet og ubegrensede anvendelsesmuligheter. For å bedre forstå resirkuleringshastigheten kan vi bruke aluminiumsbokser i Europa som et eksempel. 70 prosent av alle aluminiumsbokser i Europa resirkuleres, og brukte bokser blir nye bokser innen 60 dager. 

10. Aluminium kan produseres med lavt CO2-fotavtrykk

Produksjonen av aluminium er energikrevende, men hvis energien kommer fra fornybare kilder, endres bildet. Avhengig av energikilden kan fotavtrykket til aluminum variere stort.

På fabrikken vår i Portugal produseres platene med 70% solcelleenergi, som vil gi et lavere karbonavtrykk enn det globale gjennomsnittet for aluminium.